Subsidies en financieringen voor het volgen van opleidingen

Up-to-date blijven in je werk is erg belangrijk. Zo blijf je op de hoogte van veranderingen in je werk. Vinden nieuwe werkgevers je een interessante niet werknemer en kan je beter worden in je werk. De manier om up-to-date te blijven is het volgen van een opleiding Opleidingen kunnen wel erg duur zijn. Daarom is het goed om te weten dat de overheid of gemeente regelingen heeft om de kosten van een opleiding (deels) te betalen. Op deze pagina vind je een handig overzicht van de subsidies voor het volgen van een opleiding voor werkzoekenden, werknemers, ondernemers en scholieren.

Meer weten over subsidies?

Bekijk hieronder wat het Leerwerkloket Regio Foodvalley voor jou kan betekenen.

Scholingsvoucher van max 1.000 euro

Voor mensen die een baan hebben (vaste aanstelling) zijn er scholingvouchers beschikbaar. In de branche energietransitie als bijvoorbeeld monteur maar ook voor andere branches.

Vraag of jij in aanmerking komt voor een scholingsvoucher die maximaal
€ 1.000,- van jouw cursus of opleiding vergoedt. Op = op. Lees meer info.

Studiefinanciering

Ben je tussen de 18 en 30 jaar oud en wil je een voltijd mbo, hbo of universitaire opleiding volgen? Of wil je direct geld verdienen en een hbo of universitaire opleiding met werken combineren? Dan kom je in aanmerking voor studiefinanciering. Meer informatie.

Levenlanglerenkrediet

Heb je geen recht meer op reguliere studiefinanciering, ben je jonger dan 56 jaar en wil je een erkende voltijd mbo, hbo of universitaire opleiding volgen? Dan kun je mogelijk gebruik maken van het levenlanglerenkrediet. Meer informatie.

Tegemoetkoming deeltijders

Wil jij vmbo-tl-, havo-, vwo of vavo- opleiding in deeltijd volgen en ben je ouder dan 18 jaar? Dan kun je als je aan een aantal voorwaarden voldoet, zoals minder dan een bepaald bedrag verdienen, recht hebben op een tegemoetkoming voor deeltijders. Meer informatie.


Tegemoetkoming schoolkosten voor scholieren

Vanaf de 18-jarige leeftijd krijgen ouders geen kinderbijslag meer voor hun kinderen. Om de schoolkosten te betalen is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om een tegemoetkoming te ontvangen. De tegemoetkoming bestaat uit een basistoelage en een aanvullende toelage. Meer informatie.

NL leert door regeling

De overheid financiert met de regeling NL Leert Door diverse online- opleidingen die jij gratis kunt volgen. Om een cursus of training te volgen, hoef je je alleen maar aan te melden bij een opleider die subsidie heeft gekregen. De opleider handelt verder de administratie en kosten af. Een overzicht van alle gratis opleidingen vind je op Vind Je Update | Hoe werkt Nederland

Startersbeurs

Heb je een opleiding afgerond, maar vind je moeilijk een baan omdat je geen werkervaring hebt? Met de startersbeurs kun je voor een periode van 6 maanden, 32 uur per week werkervaring bij een bedrijf opdoen. Je ontvangt per maand minimaal een vergoeding van €700,-. Meer informatie

Transitievergoeding

Had je een vast of tijdelijk dienstverband en ben je ontslagen? Dan heb je via je werkgever mogelijk recht op een transitievergoeding. Je kunt de vergoeding bijvoorbeeld voor om- of bijscholing gebruiken, zodat de overstap naar een andere baan makkelijker wordt. Meer informatie.

Van werk naar werk voucher

Ben je uitzendkracht en ben je door de coronacrisis je baan verloren? Dan kun je mogelijk de Van werk naar werk voucher aanvragen. De waarde van de voucher is €500,-. Dit bedrag kun je voor scholing gebruiken, waardoor het makkelijker wordt om de overstap naar nieuw werk te maken. Meer informatie.

Individueel ontwikkelbudget (IOB)

Werk je in de retail (non-food), dan kun je gebruik maken van het individueel ontwikkelbudget (IOB). Je krijgt dan een rekening waarop door je werkgever periodiek geld voor een opleiding wordt stort. Meer informatie over het IOB. Werk je niet in de retail? Dan is het STAP-budget een alternatief om alsnog budget voor scholing te ontvangen.

Het STAP-budget vanaf 1 november

Via het STAP-budget kun je als werkende of werkzoekende een budget krijgen van maximaal €1.000,- per jaar voor scholing. Meer informatie.

Scholingsbudget WW

Heb je een WW-uitkering en wil je een opleiding volgen? Dan kun je in aanmerking komen voor het scholingsbudget WW. Meer informatie staat op de site van het UWV. Neem contact op met je adviseur werk van het UWV voor de laatste informatie en advies.

Scholing via je werkgever

Afhankelijk van de cao waar je onder valt kan je werkgever via een opleidingsfonds een bijdrage leveren in het betalen van je opleiding. Deze bijdrage wordt ook wel ‘persoonlijk ontwikkelbudget’ genoemd en is bedoeld om je kennis op peil te houden. Meer weten? Raadpleeg je cao of informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden.

Opleiding volgen met een WIA,- WAO,- of Wajong- uitkering

Als je een WIA,- WAO,- of Wajong-uitkering hebt en het noodzakelijk is om een opleiding te volgen om aan het werk te komen, dan kan het UWV de studiekosten betalen. Wanneer dat niet het geval is en je gebruik wilt maken van een subsidieregeling, dan kan dit gevolgen hebben voor je uitkering. Laat je dus goed informeren door een arbeidsdeskundige.

Nederlands Taalbudget

Een goede beheersing van de Nederlandse taal is voor iedereen belangrijk om de basis veiligheidsregels te kunnen lezen én begrijpen. Uiteraard is de Nederlandse taal ook enorm belangrijk om goed en veilig je werk te kunnen doen.

Uitzendkrachten die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen krijgen met het Taalbudget de kans te geven hun Nederlandse taal te verbeteren. Meer informatie.

Hulp bij baanverlies, van werk(loosheid) naar werk

Je kunt terecht bij een Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) als je werk of inkomen bent kwijtgeraakt. Of als je werk dreigt kwijt te raken. Dit doet het team met advisering, scholing en matching. Dan helpt een RMT je kosteloos om (ander) werk te vinden. De regionale mobiliteitsteams zijn er om werkzoekenden en werkgevers dichter bij elkaar te brengen. Meer informatie.

Totaal overzicht

De Rijksoverheid heeft samen met andere partijen een website gemaakt met alle landelijke regelingen bij elkaar verzameld. Neem alvast een kijkje. Advies nodig? Neem contact met ons op.

Stel je vraag of neem contact op voor advies

Heb je een vraag? Of heb je behoefte aan advies? Neem dan contact met ons op. We staan voor klaar om jou te helpen. Je kunt ons e-mailen of bellen als je een korte vraag hebt. Voor een uitgebreid advies kun je een gratis een adviesgesprek aanvragen met één van onze loopbaanadviseurs. Het gesprek is zonder verplichtingen en je bepaalt zelf wat je daarna doet.Neem contact op